tirsdag 12. mai 2009

Bensinslukere

Som forsker på Vestlandsforsking er jeg kanskje programforplikta til å hisse meg opp over utslippsforherligelse. I mange kretser er vi her på VF mistenkt (ikke mistatt) for å være miljøaktivister på vår hals. Selv har jeg, som en av få, ikke bakgrunn som aktivist i Natur og Ungdom eller Naturvernforbundet, men jeg sympatiserer sterkt med dem som mener at noe må gjøres for å redde moder jord fra hetetokter.

Jeg liker å kjøre bil, men prøver å unngå det mest mulig, og eier heller ikke bil selv. Jeg syns av og til det er greiest å fly pga tidssparing ifht buss, men tar likevel bussen 95% av alle steder jeg skal. Tog er jeg sterk tilhenger av, men i indre Sogn er det ikke spesielt stort nettverk av togskinner. Med andre ord prøver jeg, ikke minst på transportsida, å gjøre mitt for å redusere samla utslipp.

Jeg mener ikke å glorifisere meg selv, men jeg vil likevel gi meg selv retten til å bli litt irritert over at noen kynikere tillater seg å legge til rette for at andre kan slippe ut mer enn mest fra sine doninger. Reklamen over var det som først vekket min interesse. Forrige uke var jeg en tur i Trondheim. Omstendighetene gjorde det slik at det dessverre var vanskelig å unngå å fly. Og på flere av disse 'følg med her, live update på nyheter og minimum 50% reklame'-skjermene som fins på flytog, flybuss og flyplass, dukket den opp.
"Norges beste MasterCard for bensinslukere". Med flammer som for min del gir klare assosiasjoner til brennende bensin. Er det mulig? Eier de ikke moral? Jeg syns det er forkastelig.

Riktignok gir tekstversjonen (til venstre, som jeg fant på nettet, paradoksalt nok i et transportbilag som legger vekt på overgang til klimavennlige biler) et mer humoristisk inntrykk, av at det ikke er biler det siktes til i bensinslukere, men mennesker som blåser flammer. Jeg vil gjerne påpeke at strengt tatt sluker vel ikke de bensinen (håper jeg for deres del i alle fall), men i den grad de bruker bensin (hvilket jeg også betviler), brenner de den i alle fall opp. Denne humoristiske vridningen gjør ikke meg mer positivt innstilt. Jeg syns forherligelse av og nesten oppfordring til bensinsluking er moralsk helt forkastelig. Selv har jeg nok med ett MasterCard, og det jeg har er heldigvis ikke fra 365direkte. Men hvis noen av mine lesere har ett slikt kort fra 365direkte vil jeg oppfordre dem sterkt til å bytte MasterCard, i alle fall hvis de har lyst til bevare litt troverdighet mtp utslippreduksjon. ARGH!

1 kommentar:

Maria Philippa sa...

Norges andel av statsbudsjett som går til klimakvoter i 2009: 715 millioner kroner.

USAs andel av statsbudsjett som går til klimakvoter i 2009: 715 kroner (om det hadde vært opp til Bush).

Årsmedlemskap i Natur og Ungdom: 50 kroner.

En skikkelig gira miljøaktivist som ikke er redd for å si ifra mot de store, stygge slemme Mastercard: priceless.

Stå på, Marte!