torsdag 19. februar 2009

Glutenfritt brød - bakekoden er knekt


Jeg har lagt om kostholdet for en periode, kutt av alt som inneholder gluten og melk, etter at flere i familien har hatt gode erfaringer med det. Den største bøygen har vært brødbaking. De som kjenner meg vet at jeg nærmest legger stoltheten min i å lage gode hjemmebakte brød. Det finnes mange glutenfrie melerstatninger, men de fleste av dem smaker ikke godt, mange av dem er altfor lite grove etter min smak og i tillegg er det vanskelig å få brødet til å heve. Første gang jeg bakte ble det murstein, faktisk også med samme farge som murstein tvers gjennom. Og det smakte vondt. Andre gang jeg bakte gikk det bedre, men uansett hvor mye jeg stekte brødet slutta det aldri å være deigete, og skorpa løsna. Men det smakte fint. Men nå, på tredje forsøk klarte jeg det. Perfekt brød. Og selv om ikke bildet viser smaken, er den også god.
HURRA.
Alle gode ting er tre, eller alle ting blir gode på tredje forsøk.

3 kommentarer:

Randi Kristin sa...

Grattis! Hva var hemmeligheten?,

Henriette sa...

Det så innmari godt ut også!! Hørtes slit ut å legge så kraftig om på kosten, men håper det gir gode resultater! :))

Marte sa...

Henriette: Det er ikke så slit, egentlig. Fins mange erstatningsprodukter. På den positive siden drikker jeg mye mindre kaffe nå når jeg ikke kan ha melk i. Det største savnet er ost.
Randi: Det er mange hemmeligheter som må kombineres: Bløt deig (nesten som en røre) + fiberhusk (bindemiddel) i deiga + ikke forheve + punktere brødet før du setter inn i ovnen + sette inn brødet i kald ovn. Ikke så vanskelig egentlig, men en litt annen rutine enn vanlig. Tar litt kortere tid siden jeg ikke forhever.